Begeleiding

Gezien de complexiteit van de doelgroep biedt Signtaal zorg in kleine groepen. Communicatie met dove/slechthorende kinderen vraagt van de begeleiders continue zicht op het kind en zijn/haar contactinitiatieven. Het ontvangen van deze contactinitiatieven is van belang, zodat het kind zich kan uiten en begrepen voelt. Communicatie geschiedt niet alleen d.m.v. gesproken of gebarentaal, maar vindt ook plaats door het aanbieden van een vaste structuur, het gebruik van kleuren, de inzet van voorwerpen enz. Bij doofblinde kinderen worden tactiele communicatievormen ingezet, zoals verwijsvoorwerpen, Social Haptic Communication en/of vierhandengebaren, waarbij gebaren in de handen van het kind worden gemaakt.

De begeleiding door Signtaal is gericht op de volgende drie ontwikkelingsgebieden:

  • Communicatie
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Zelfredzaamheid

Voor ieder kind zijn individuele doelen opgesteld (gebaseerd op de bovenstaande ontwikkelingsgebieden), welke passen binnen begeleiding in groepscontext. Hierdoor kan een kind profiteren van de groepsdynamiek, waarbij kinderen elkaar onderling stimuleren.

De begeleiding vindt plaats op de locatie van Signtaal te Leidschendam.

Het team van Signtaal bestaat uit de directeur, een gedragsdeskundige, een communicatie coach, een kwaliteitsfunctionaris, een administratief medewerker, diverse teamcoaches, begeleiders en een gastvrouw.

Uw kind aanmelden

Bent u opzoek naar een passend zorgaanbod voor uw kind? Meld uw kind eenvoudig aan via ons aanmeldformulier.

Scroll naar boven